Info

New or Forgotten?

Welkom bij de
Utrechtse Tennis Organisatie (U.T.O.)
utrechtsetennisorganisatie.nl
MAATWERK
VOOR ELKE
VERENIGING
UTO > Over ons > Tenniskids

Tenniskids

Jeugdtennis; verslavend leuk!

Jarenlang trainden kinderen op dezelfde wijze als volwassenen. Op een hele baan en met de bekende gele ballen. Tegenwoordig tennissen kinderen volgens de Tenniskids methode. Dat betekent dat de oefeningen zijn afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen zodat ze het spel zo snel mogelijk leren spelen. Vanuit het spelen van het spel ontstaat de motivatie om meer te leren.

De verschillende fases die een kind doorloopt zijn Rood, Oranje en Groen. Bij elke fase hoort een andere baangrootte en balsoort. Zo leren kinderen de juiste techniek, kunnen ze al heel jong wedstrijdjes spelen, hebben ze succeservaringen en plezier en ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

Jeugdtennis Helios

Jeugdtennis Helios

Jeugdtennis bij Helios,

2019 gaat het roer om. Helios bestaat dan 50 jaar en een mooi moment om eens door de jeugdopleiding te voorzien van een andere aanpak.

Wat blijft er hetzelfde, het alles in 1 concept blijft hetzelfde dus lidmaatschat inclusief les.

Wat veranderd er:

  • De lesgroepen worden kleiner, dus meer aandacht per kind voor de echte opleiding voor tennis
  • De lescyclus word iets korter namelijk 14 weken voorjaar start 8 april en stopt 19 juli
  • Er word lesgegeven volgens de tenniskids methode van de KNLTB dit houd in dat er met kleuren gewerkt gaat worden Rood, Oranje, Groen en Geel. Zie verdere uitleg tenniskids op de site
  • De kinderen gaan massaal competitie spelen
  • Er komen meer speelmomenten bij in een seizoen om de binding met de club en het tennisspel te verhogen.

Wij hopen met deze bovenstaande punten Helios en haar jeugd een echte gedegen jeugdopleiding te kunnen bieden. En zien kansen voor in de toekomst!

Mocht je denken daar wil ik meer over weten, of ik wil me inschrijven dat kan. Inschrijven gaat via de website en meer info kun je opvragen via Helios@UtrechtseTennisOrganisatie.nl

 

Team UTO

Opbouw

Hoe is Tenniskids opgebouwd?

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kids doormaken.

Rood

Rood

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6x12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (7-8-9 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Groen

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 8-10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Meer info

Tenniskids Competitie

Bij de verschillende kleuren hoort ook een competitiesysteem, de World Tour en Groene competitie. De World Tour bestaat uit negen speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour. Zo’n 15.000 kids doen al mee aan de World Tour en Groene competitie.

Events

Naast de World Tour en de Groene competitie zijn er op het gebied van Tenniskids ook vele Events te spelen in Rood, Oranje en Groen. Events zijn wedstrijdactiviteiten die clubs organiseren en duren een dagdeel. Events zijn laagdrempelig en veel minder prestatief opgezet dan de open toernooien. Voor deze activiteiten geldt het toernooireglement niet.

De KNLTB is ervan overtuigd dat wedstrijden spelen de ontwikkeling van onze tennisjeugd stimuleert. Meer wedstrijden spelen zorgt voor meer interesse in de sport en nog enthousiastere kinderen. Daarnaast krijgen de kinderen meer binding met de club. Jeugdtennis wordt op deze manier verslavend leuk en uitdagend!

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma is een programma dat specifiek is afgestemd op de ontwikkelingsfases waar kinderen doorheen gaan. Trainers worden specifiek opgeleid om met dit programma om te kunnen gaan. Jaarlijks worden workshops georganiseerd in maart en september.

Uiteraard zijn de trainers van UTO in het bezit van een geldige Tennis Kids licentie.

Meer info - ga naar www.tenniskids.nl

Dat is een site van de KNLTB.